Eğitim Bloğu Ayarları ile Ders Programı Düzenleme
🧪 Bağlantılı Başlıklar:
🔔 aSc Timetables programında, sınıfların geliş ve gidiş saatlerini belirlemek için eğitim bloğu ayarlamalarını kullanabilirsiniz. Bu özellik, özellikle derslik yetersizliği veya sınıfların farklı saatlerde okula gelip gitmesi gereken durumlarda faydalıdır.
🔔 Zaman tabloları üzerinden manuel işlem yapmak, gün sonunda programın dengeli oturmasını zorlaştırabilir. Eğitim Bloğu, sınıfların ders saatlerini belirli sınırlar içinde esnek hale getirerek daha optimize bir ders programı oluşturur.
📌 Örnek sınıfımızı incelediğimizde, günlük en az 8, en fazla 10 saat ders alabiliyor. Ayrıca, bazı günler 8. saatte, bazı günler ise 14. saatte okuldan ayrılabiliyor. Benzer şekilde, bir gün 1. derste, başka bir gün ise 7. derste okula gelebiliyor.

1. Sınıflar Menüsüne Giriniz

- “Ana Sayfa” → “Sınıflar” sekmesine gidiniz.
2. İlgili Sınıfı Seçin ve Kısıtlamalar Ayarına Giriniz

- Seçilen sınıf için “Kısıtlamalar” sekmesine girerek Eğitim Bloğu ayarlarını açınız.
🔔 Bu bilgiler doğrultusunda, bu sınıf için bir eğitim bloğu yapılandırması yapalım. Böylece program, dersleri yerleştirirken cuma günü ilk 8 saat yerine çarşamba günü ilk 8 saati tercih edebilir.
3. Günlük Minimum ve Maksimum Ders Saati Belirleyiniz

Minimum: 8 saat
Maksimum: 10 saat
4. Esnek Giriş ve Çıkış Saatlerini Tanımlayınız
5. Eğitim Bloğu Türünü Seçiniz
- “Eğitimin El ile Yapılandırılması” ayarını etkinleştirin.
6. Programın Otomatik Planlamasına İzin Veriniz
Bu ayarlamalar sayesinde program, sınıfların başlangıç ve bitiş saatlerini çakışma olmadan otomatik optimize edecektir.
Bu yöntemle, sınıfların farklı saatlerde gelip gitmesi gereken durumlar için en uygun çözümü elde edebilirsiniz.
⚠️ Ancak, okulumuzda cumartesi günleri de ders yapılıyorsa ve hafta içi en az 5, cumartesi günü en fazla 3 saat ders veriliyorsa, günlük minimum ve maksimum ders saati kısıtlamasını bu şekilde belirlemek yanlış olacaktır.
⚠️ Bunun yerine, yalnızca hafta içi günler için 05) **** Günlük Ders Sayısı Seçilen Değerden Az Olamaz. (Boş Günler Dikkate Alınmaz) (#3) ilişkisini tanımlayarak, hafta içi en az 5 saat dersi olsun kuralını ekleyebiliriz. Böylece, cumartesi günü için herhangi bir kısıtlama eklememize gerek kalmaz ve program sadece hafta içindeki ders saatlerini optimize eder.