Haftalık Minimum Ders Sayısını Garantilemek
🔔 aSc Timetables yazılımında “Bir Haftada Seçilen Değerden Az Ders Olamaz” kuralı, bir sınıf, grup veya öğretmenin haftalık minimum ders sayısını garanti altına almak için kullanılan bir kısıtlamadır.
⚠️ Bu kural, boş veya eksik haftaları önlemek amacıyla planlama sürecine dahil edilir.
🔔 Bu kural, belirli bir sınıf, grup, öğretmen veya ders için haftalık minimum ders sayısının altına düşülmesini engellemek amacıyla kullanılır. Amaç, eğitim planlamasında aksaklıkları önlemek ve programın belirli bir standardı karşılamasını sağlamaktır.
🧪 Kullanım Alanları
✅ Eğitim müfredatının tamamlanması
✅ Derslerin yoğunluğunu bir haftaya dengeli bir şekilde dağıtmak.
✅ Branş derslerinin aksamasını önlemek.
✅ Özel eğitim planlarının minimum standartlara uygun olmasını sağlamak.
✅ Her öğretmenin haftalık minimum ders saatini doldurmasını sağlamak.
✅ Yoğunlaştırılmış program yönetimi
✅ Resmi tatil haftalarının dikkate alınmaması gerektiği durumlar
✅ Alternatif eğitim modelleri
✅ Uygulamalı dersler ve atölyeler
✅ İkili eğitim sisteminde dengeli planlama
✅ Özel kurslar ve destek programları
🧪 Kullanım Amaçları ve Örnek Durumlar
☑️ Örneğin: “10. Sınıf öğrencilerinin haftalık ders yükü en az 30 saat olarak belirlenmiştir.”
Amaç: Belirli bir sınıfın, grubun veya dersin haftalık minimum ders süresini garanti ederek müfredatın zamanında ve eksiksiz tamamlanmasını sağlamak.
☑️ Örneğin: “İngilizce dersi haftalık en az 4 saat olmalıdır.”
Amaç: Belirli bir branşın (ör. İngilizce, Biyoloji, Kimya) haftalık minimum saat sayısının garanti altına alınmasını sağlar.
☑️ Örneğin: “Özel eğitim sınıfının haftalık minimum ders saati: 20 saat.”
Amaç: Özel eğitim gereksinimi olan öğrenci gruplarının haftalık ders yükü bu kural ile garanti altına alınır.
☑️ Örneğin: “Bir öğretmenin haftalık minimum ders saati: 15 saat.”
Amaç: Her öğretmenin haftalık minimum ders saatini doldurması sağlanır.
☑️ Örneğin: “Üniversite giriş sınavına hazırlık sınıfı haftalık minimum 25 saat ders yapmalıdır.”
Amaç: Belirli bir dönem içinde yapılan yoğunlaştırılmış kurslar veya sınav hazırlık programlarının haftalık minimum ders saatine ulaşması için uygulanır.
☑️ Örneğin: “Online ders programında her hafta en az 20 saat ders yapılmalıdır.”
Amaç: Uzaktan eğitim veya hibrit eğitim modellerinde haftalık minimum ders süresini garanti etmek için kullanılır.
☑️ Örneğin: “Sabah grubu haftalık minimum 25 saat ders yapmalıdır.”
Amaç: Sabah ve öğleden sonra gruplarının minimum ders yükünün eşit şekilde planlanmasını sağlar.
PLANLAMA İLİŞKİSİ KURMA ADIMLARI VE UYGUN KART İLİŞKİSİ SEÇİMİ
🔔 aSc Timetables programında “kart” terimi, belirli bir ders, etkinlik, öğretmen veya sınıf için zaman tablosunda bir yerleşim öğesini ifade eder.
🔔 aSc TimeTables programında, ders programı planlaması sırasında kullanılan “kart ilişki türü” ifadesi, belirli derslerin veya sınıfların zamanlamalarını ve ilişkilerini düzenlemek için kullanılan bir terimdir.
🧪 Kart İlişki Türüne Erişim
🔔 Ders programınızda, “Ana Menü” üzerinden; “Planlama İlişkileri” başlığına tıklayınız.

🔔 Açılan pencerede, “Gelişmiş” butonuna tıklanır.

🔔 “Kart İlişki Türü” seçeneklerine buradan erişim sağlanır.
🧪 Kart İlişki Türünün Belirlenmesi
🔔 07) Bir Haftada Seçilen Değerden Az Ders Olamaz. (#12)
Bu iki kural arasındaki temel fark, tatil ve boş haftaların dikkate alınıp alınmamasıdır. Kural seçimi, programlama gereksinimlerine ve esneklik ihtiyacına göre yapılmalıdır.
⚠️ Tatiller veya boş geçen haftaların bulunduğu eğitim süreçlerinde, esnek bir planlama gerektiriyorsa bu kural tercih edilmelidir.

Bknz: Planlama İlişkileri Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
🔔 Uygula: İlgili sınıfları veya dersleri seçtiğimiz alandır. İlişkiyi sadece belirli dersler veya sınıflar için uygulamak istiyorsanız, burada detaylı filtreleme yapabilirsiniz.
🔔 Filtre: Uygulanacak olan öğretmen, ders, sınıf seçilmektedir.
Bknz: Planlama İlişkilerinde Filtre Kullanımı
🔔 Takvim alanında ise; hangi gün ve saatlerde bu ilişkinin dikkate alınacağı ayarlanmaktadır. Gerekirse takvim seçeneğini kullanarak gün bazında özel ayarlamalar yapabilirsiniz. Planlama ilişkisinin uygulanmasını istediğiniz günleri
“yeşil tik” ile işaretleyin.
Bknz: Planlama İlişkilerinde Takvim Kullanımı
🔔 Araçlar: Eğer ilişkinizi daha detaylı tanımlamak isterseniz, Araçlar bölümünü kullanarak saat bazlı ya da ders kartı uzunluğuna göre ek kısıtlamalar ekleyebilirsiniz. Örneğin, derslerin günlük en az 2 saat olması gerektiğini belirtebilirsiniz.
Bknz: Planlama İlişkilerinde Araçlar Kullanımı
🔔 Planlamadaki önem düzeyi, aSc Timetables’da tanımlanan bir planlama ilişkisinin diğer ilişkilere göre önceliğini ve esneklik derecesini belirler. Bu düzeyi “Yüksek” olarak belirleyelim.
Bknz: Planlama İlişkilerinde Önem Düzeyi Belirleme
🧪 Başlığımızı örnek ile açıklayacak olursak;
🔔 Örnek olarak; seçili öğretmenimizin haftalık ders programına, minimum 14 saat olacak şekilde planlama yapalım.

🧪 Sonuç
1. Planlama ilişkileri üzerinden kart ilişki türü seçimi yapılır.
2. Zaman dilimi belirlenir.
3. Planlama ilişkisini uygulamak istediğimiz alan seçimi yapılır.
4. Uygulama seçimiyle ilgili filtreleme yapılır.
5. Seçimlerin geçerli olmasını istediğimiz gün ve zaman aralığı “yeşil tik” konularak işaretlenir.
6. Önem sıralaması “Yüksek” olarak seçilir.
🔔 Tatiller veya boş geçen haftaların bulunduğu eğitim süreçlerinde, esnek bir planlama gerektiriyorsa bu kural tercih edilmelidir.

⚠️ Ders programınızın başarılı bir şekilde oluşması için ilişkinizi tanımladıktan sonra Planlama Öncesi Kontrol özelliğini kullanarak tanımlamanızın hatasız olduğundan emin olun. Eğer bir hata alırsanız, ilişkiyi düzenleyip tekrar kontrol edin.
Bknz: Planlama Öncesi Kontrolün Önemi